Erdei TanOdú - a képességfejlesztés otthona

Keresés a honlaponErdei TanOdú


Csepel Királyerdőben született egy kis kuckó, ahol éveken át azon dolgoztam, hogy a gyerekek könnyebben boldoguljanak a tanulásban. Hosszú ideig az volt a célom, hogy a szülőknek megfelelő segítséget nyújtsak abban, hogy gyermekük fel tudja venni a versenyt osztálytársaikkal a teljesítménycentrikus iskolákban, és ne az utolsók között kullogjanak az olvasás, szövegértés, helyesírás, matematika területén.


Céljaim az elmúlt évek alatt kissé megváltoztak. Talán a saját szülői tapasztalatok tettek bölcsebbé, talán az egyik VIII. kerületi általános iskolában eltöltött néhány év... Már nem a szülőknek akarok mindenáron segíteni. A gyerek az első. Az ő fejlődésüket látva a szülők előbb vagy utóbb úgyis rájönnek az igazán fontos dolgokra, bár sokan nehezen mondanak le a kitűnő bizonyítványról... Gondolkodjunk el egy kicsit, hogy kit akarunk boldoggá tenni? Kinek fontos, hogy csak ötös legyen a bizonyítványban? A gyereknek? A tanítónak? Talán nekünk, szülőknek?


Már nem tartom annyira fontosnak, hogy minden gyerek kis zseni módjára tanuljon, de azt igen, hogy a sajátos nevelési igényű gyerekek is megtalálják önmagukban az értékeket, kibontakoztathassák képességeiket, és szakszerű segítséggel nekik is lehetőséget adjunk a harmonikus személyiségfejlődésre.


Fontosnak tartom azt is, hogy a kicsik magabiztosan kezdjék az iskolát, hiszen a kezdeti sikerek, vagy éppen sikertelenségek egy életre meghatározzák az ember tanuláshoz való hozzáállását. Ha hat évesen kudarc éri gyermekünket az iskolában, akkor tíz-húsz év múlva hiába beszélünk lelkesen az élethosszig tartó tanulásról...


Nagyon fontos lenne, hogy a fiatal anyukák-apukák megfelelő információhoz és szakszerű segítséghez juthassanak, ha bizonytalanok kisbabájuk fejlődésével kapcsolatban, ha valamilyen szokatlan, furcsa dolgot tapasztalnak a kicsinél.


Végül, de nem utolsósorban, fontos a következetes nevelés! A szüleink nem tanulták,  mégis tudták, hogy ez mit jelent. Az én generációm tanulja, olvassa az interneten, hallja a médiában, sokszor mégsem tudjuk a gyerekeinket kezelni, irányítani. Megváltoztak a gyerekek, megváltoztak a körülmények, megváltozott a világ...


Rengeteg energiára van szükség ahhoz, hogy türelemmel vezessük végig a gyerekeket a fejlődés útján, de megéri!

 

Szakmai önéletrajzomat a fenti képre kattintva olvashatja el.
"A gyerekek nem a kötelesség kényszeréből fognak tanulni, hanem a játék szeretetéből." (Platón).